Stadgar

Ålstad By

Stadgar fr.o.m 2021


STADGAR

§ 1

Föreningens firma är Ålstads tomtägareförening ek. för, organisationsnummer 763000-2850. Dess styrelse har sitt säte i Trollhättans Stad.

§ 2

Föreningen har till ändamål att i alla avseenden bevaka medlemmarnas ekonomiska och gemensamma intressen samt förvalta och tillvarata medlemsintressena avseende gemensamma vatten- och avloppsanläggningar, byggnader, båtplatser, stängsel och grönområden samt vägarna inom föreningens område med undantag av de vägavsnitt, som handhas av särskild vägsamfällighet.

Föreningen skall befrämja goda kommunikationer, postgång, sophämtning och annan tillämplig samhällsservice.

Föreningen skall tillse sanitära och estetiska förhållanden inom området samt i övrigt verka för medlemmarnas nytta och trevnad.

Föreningen har att i förekommande fall för medlemmarnas gemensamma räkning förhandla med statliga och kommunala myndigheter och organ, enskilda organisationer och företag, enskilda personer etc i ärenden, som ligger inom ramen för denna ändamålsparagraf.

§ 3

a) Föreningens medlemmar utgörs av personer, som äger tomter avstyckade från Ålstad 18:1 och 20:1 i Rommele jordregistersocken och exploaterade av Tullgården AB. Tomtägare blir automatiskt medlem i tomtägarföreningen. Med tomtägare avses den person, som innehar handlingar, som styrker att han är ägare till tomt.

I det fall då tomt ägs av flera personer, är de skyldiga att anmäla en av samägarna tillstyrelsen som personligen eller genom ombud i enlighet med dessa stadgar företräder dem i förhållande till föreningen.

Om en person är ägare till flera tomter inom området, är han skyldig att anhålla om medlemskap som ägare till dessa tomter. Som medlem åligger det honom att oavkortat fullgöra alla förpliktelser gentemot föreningen för var och en av tomterna i fråga.

Efter styrelsens prövning kan personer, som äger fastigheter belägna i anslutning till de tidigare i denna paragraf nämnda tomterna erhålla medlemskap i föreningen.

b) Insats. Den obligatoriska insatsen är köpet av fastighet som framgår av § 3 a.
Därutöver utgår vid köpet en obligatorisk ekonomisk insats till tomtägareföreningen på 50 kr.

§ 4

Styrelsen skall föra register med namn och adress över medlemmarna i föreningen. Varje medlem skall erhålla ett exemplar av föreningens stadgar.

§ 5

Medlemskap i föreningen medför ovillkorlig förpliktelse att till alla delar iaktta dessa stadgar samt alla av föreningsstämman eller styrelsen fattade beslut eller träffade överenskommelser, t ex anslutning till och bidrag till kostnader för pumpanläggning, båtplatser och andra gemensamhetsanläggningar.

§ 6

Det är varje medlems skyldighet att se till att inteangränsande tomter, marker, vägar eller vatten förorenas eller utsätts för orenlighet, obehag eller annan störande inverkan från medlems egendom eller personer som vistas där.

§ 7

Vid överlåtelse av tomt förlorar medlem all rätt till såväl vinst eller andel i föreningens tillgångar och fonder i föreningen. Av medlem inbetalda avgifter kvarstår dock hos föreningen till förmån för nye ägaren till samma tomt. Då medlem, som äger flera tomter inom området, överlåter någon av dessa till någon annan person, kvarstår han som medlem i föreningen för övriga tomter.

§ 8

Varje medlem skall årligen betala en medlemsavgift till föreningen. Medlemsavgiften beslutas av föreningsstämman och får vara högst 2000 kronor.

Ordinarie eller extra föreningsstämma kan fatta beslut huruvida och med vilket belopp samt efter vilket beräkningssätt extra avgifter därutöver i förekommande fall skall uttas av medlemmarna, vid behov av större reparationer, underhållsåtgärder eller andra åtgärder.

Avgifterna skall betalas på det sätt och inom den tid som styrelsen bestämmer.

§ 9

Föreningens styrelse skall bestå av lägst tre och högst fem ledamöter jämte lägst två och högst tre suppleanter.

Ordförande väljs på ett år. Ledamöter och suppleanter väljs på två år så att endast halva styrelsen väljs vid föreningsstämman.

§ 10

Styrelsen åligger särskilt;

att inom sig utse en person till sekreterare med huvudsakligt uppdrag att föra föreningens

protokoll och ombesörja dess korrespondens,

att inom sig utse två ledamöter, som gemensamt skall teckna föreningens firma,

att gentemot tredje man i alla avseenden företräda föreningen,

att handha förvaltningen av alla föreningen rörande angelägenheter,

att med bindande verkan fatta beslut och träffa avtal i sådana angelägenheter som avses i § 2,

att kalla föreningens medlemmar till föreningsstämma,

att avgiva förvaltningsberättelse för föregående kalenderår,

att förbereda alla ärenden, som är beroende av föreningens avgörande,

att bringa alla föreningens beslut till verkställighet,

att genom kassören föra förteckning över föreningens medlemmar, innehållande medlems

namn samt år och dag för medlems inträde i föreningen m.m.,

att genom kassören omedelbart infordra de avgifter eller andra förbindelser, som föreningens

medlemmar har att fullgöra,

att genom kassören svara för förvaltningen av föreningens medel samt för lagenligt förande

av räkenskaper över föreningens inkomster och utgifter,

att utöva en ingående och självständig tillsyn över att föreningens medlemmar i alla avseenden

ställer sig till efterrättelse av dessa stadgar, likväl för medlemmarna

gällande avtal och föreskrifter.

Årsmöte äger därjämte, om så anses erforderligt, fastställa instruktion och/eller arbetsordning för styrelsen.

§ 11

För granskning av styrelsens förvaltning och föreningens räkenskaper väljs årligen på ordinarie föreningsstämma för tiden till och med nästa ordinarie föreningsstämma en revisor jämte en suppleant.

§ 12

Kassören är skyldig att hålla räkenskaperna tillgängliga, närhelst ordförande, styrelse eller revisor så fordrar. Alla kassatransaktioner skall vara styrkta med vederbörliga verifikationer.

Föreningens medel skall insättas på bank eller plusgiro eller fonderas på sätt årsmötet beslutar. Föreningens medel skall hållas avskilda och får ej användas för andra ändamål än föreningens egna.

§ 13

a) Föreningens räkenskaper skall den 31 december varje år i fullständigt bokslut sammanföras, varvid räkenskapsår skall sammanfalla med kalenderår. Bokslut skall vara verkställt senast 15 februari påföljande år, då räkenskaperna jämte tillhörande handlingar, likaväl av styrelsen avgiven förvaltningsberättelse jämte vinst- och förlusträkning för senaste räkenskapsåret skall för granskning överlämnas till utsedd revisor, vilken senast den 15 mars skall över granskningen avgiva skriftligt utlåtande, vari ansvarsfrihet för styrelsen bestämt till- eller avstyrks.

Revisorn skall äga tillgång till föreningens protokoll, korrespondens och andra handlingar, som han önskar ta del av. Ej får av honom begärd upplysning vägras. Innan anmärkning i anledning av revision framställs, skall tillfälle beredas styrelsen eller den ledamot därav, som anmärkningen avser, att avgiva yttrande i saken. Revisorn äger rätt att vid behov vända sig till auktoriserad revisor.

b) Vinst. Föreningen har inte vinstdrivande verksamhet. Överskott i bokslutet balanseras i ny räkning eller fonderas enligt föreningsstämmans beslut.

§ 14

Ordinarie föreningsstämma skall hållas senast inom sex månader från utgången av varje räkenskapsår, och tidigast sex veckor efter att årsredovisningen har lämnats till utsedd revisor. Ordinarie föreningsstämman skall hållas på plats, som styrelsen bestämmer, med fördel i samband med en årlig arbetsdag som hålls på området.

Vid ordinarie föreningsstämma skall följande ärenden förekomma till behandling:

  • Val av ordförande vid mötet.
  • Fastställande av dagordning.
  • Justering av röstlängd.
  • Mötets stadgeenliga utlysande.
  • Val av två justeringsmän, tillika valkontrollanter och rösträknare.
  • Styrelsens förvaltningsberättelse samt revisorns berättelse.
  • Fastställande av balansräkning jämte disponering av uppkommen vinst.
  • Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.
  • Bestämmande av arvode för styrelseledamöter och revisor samt ev övriga funktionärer.
  • Fastställande av årsavgift inklusive ev extra avgifter.
  • Val av styrelseordförande.
  • Val av övriga styrelseledamöter jämte ev suppleanter
  • Val av revisor jämte suppleant.
  • Ev instruktioner och/eller arbetsordning för styrelsen.
  • Styrelsens eller föreningsmedlemmarnas förslag.
  • Ev övriga ärenden.

§ 15

Kallelse till föreningsstämma och annat meddelande till föreningsmedlemmarna skall ske genom e-post i första hand, önskar medlem brev med allmänna posten ska denne meddela styrelsen. Kallelse till ordinarie föreningsstämma skall avlämnas tidigast 6 veckor innan och senast två veckor före sammanträdesdagen och detsamma gäller för extra stämma.

§ 16

Vid föreningsstämma äger varje medlem, som fullgjort sina förpliktelser gentemot föreningen en röst per ägd tomt.

Frånvarande medlems rösträtt får utövas genom befullmäktigat ombud, som själv är medlem i föreningen eller genom familjemedlem. Ombud skall före sammanträdets början anmäla sitt röstinnehav och förete vederbörlig fullmakt för ordförande.

§ 17

Såsom föreningsstämmans beslut gäller den mening, för vilken de flesta rösterna avgivits, dock att vid fråga, som minst en tredjedel av de röstande anser vara av vital betydelse för föreningens ekonomi, två tredjedels majoritet erfordras. Vid lika röstetal avgörs val, i övriga frågor genom den mening som mötesordföranden biträder. Omröstning verkställs öppet, men om så önskas, med slutna sedlar.

§ 18

Om förslag från medlem ska kunna behandlas på stämma måste det finnas med i kallelse som ska skickas ut senast två veckor före stämman. Förslag skall framläggas till styrelsen skriftligen.

§ 19

Har medlem klagomål att framställa, skall detta göras skriftligen till styrelsen, som är skyldig att undersöka saken och antingen själv avgöra ärendet eller hänskjuta det till avgörande på föreningsstämman. Styrelsen skall på begäran lämna skriftligt besked om sitt beslut.

§ 20

Tvister om tillämpningen och efterlevnaden av dessa stadgar eller andra tvistefrågor, vilka kan uppstå mellan föreningen och dess enskilda medlemmar, skall hänskjutas till avgörande av skiljeman enligt gällande lag.

§ 21

Upplösning. Vid eventuell upplösning av föreningen betalas de pengar som då finns i föreningen ut till medlemmarna. Det vill säga summan delas med 35 (ty 35 tomtägare) och fördelas lika mellan medlemmarna. Föreningen kommer endast att upplösas om kommun eller stat tar över ansvaret för skötsel av väg och område.

§ 22

I allt, varom ej här ovan stadgats, gäller lagen om ekonomiska föreningar.

© 2020 Ålstad By |  Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång